понеділок, 1 березня 2021 р.

СУЧАСНИЙ УРОК У КОНТЕКСТІ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ

 

   СУЧАСНИЙ УРОК У КОНТЕКСТІ КОМПЕТЕНТНІСНОГО ПІДХОДУ

 

 

 

 

 

Сапунова О.Й., вчитель української мови та літератури Гірницької загальноосвітньої школи І – ІІ ступенів №18 Селидівської міської ради

 


            У посібнику подано розробки уроків з української мови та літератури для учнів 5 – 9 класів. У представлених роботах прослідковується вдалий підбір навчального матеріалу з урахуванням орієнтації в життєвих ситуаціях як на уроках української мови, так і літератури, на яких широко використовуються інтерактивні форми роботи, інформаційно - комп'ютерні технології.

            Для вчителів  освітніх галузей Державного стандарту

 

 

ЗМІСТ

1. Пояснювальна записка……………………………………………..4

2. Розробка уроку з української літератури «І. Франко «Фарбований Лис». Образ Лиса, риси його характеру» у 5 класі.……………………………………………………………...........7

3. Розробка уроку з української літератури «В. Симоненко: життя, мов спалах блискавки. «Лебеді материнства». Загальнолюдські цінності у творі» у 7 класі…………………………………………. 17

4. Розробка уроку з української мови «Односкладне речення. Види односкладних речень з головним членом у формі присудка» у 8 класі………………………………………………………………….. 27

5. Розробка уроку з української літератури «Душі жіночої невипита криниця…». Образ знедоленої жінки в поемі Т.Г.Шевченка «Наймичка» у 9 класі………………………………………………...37

6. Розробка уроку з української літератури «П. Куліш «Чорна рада». Показ протистояння сил державотворення і  руїнництва. Характеристика центральних образів» у 9 класі…………………...51

 7. Розробка уроку з української літератури «І. П. Котляревський «Наталка Полтавка». Наталка як уособлення кращих рис української жінки, що відстоює людську гідність, бореться за своє щастя» у 9 класі………………………………………………………63

8. Література…………………………………………………...……  73

                                                     

 

Пояснювальна записка

 

Майбутнє України – за поколінням,

котре сьогодні в шкільних стінах

опановує життя, якість якого

залежить від рівня сформованості

життєвої компетентності.

 

            Розбудова системи національної освіти в напрямку входження до європейського та світового освітнього просторів передбачає формування соціально активної, високо інтелектуальної та національно свідомої особистості з розвиненим відчуттям відповідальності за долю країни. Відповідно до Державного стандарту, Концепції «Нова українська школа» програми з української мови та літератури передбачають «формування покоління молоді, що буде захищеним і мобільним на ринку праці, здатним робити особистий вибір, матиме необхідні знання, навички й компетентності для інтеграції в суспільство на різних рівнях, здатним до навчання протягом життя». У них наскрізно втілені ключові компетентності, які сприятимуть розвитку особистості та її повноцінній самореалізації в сучасному житті.

            Головне завдання сучасної загальноосвітньої школи – підготувати компетентну особистість, здатну знаходити правильні рішення у конкретних навчальних, життєвих, а в майбутньому і професійних ситуаціях. Тому актуальним завданням сучасної школи є реалізація компетентнісного підходу в навчанні, який передбачає спрямованість освітнього процесу на формування і розвиток  ключових компетенцій особистості. Результатом такого процесу має бути сформованість загальної компетентності людини, яка включає сукупність ключових компетенцій і є інтегрованою характеристикою особистості.

Одним із важливих шляхів вирішення даної проблеми є формування у школярів компетентностей комунікативно доцільно й виправдано користуватися засобами мови в різних життєвих ситуаціях і сферах спілкування з дотриманням норм українського етикету, формування компетентного читача через урочну роботу, яка полягає в тому, щоб навчити дітей змістовно, граматично правильно й стилістично вправно висловлювати свої думки в усній та писемній формах, чітко й переконливо обґрунтовувати своє бачення визначеного питання, виробляти власне розуміння життя та ставлення до нього. Цього можна досягти, якщо на кожному уроці виховується повага до слова, свідоме ставлення до мови як засобу самовираження, спілкування між людьми та вміння передавати почуття і переживання. Тому вагоме значення надається урокам, які створюють передумови для активної й осмисленої участі майбутніх громадян у суспільному житті.

            Маючи досвід роботи та певні напрацювання з теми, виникла можливість створити авторський методичний  посібник на допомогу вчителям – філологам  загальноосвітніх шкіл.

            Дані розробки уроків складено відповідно до «Програми з української мови для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання» та «Програми з української літератури для загальноосвітніх навчальних закладів», розроблених на основі Закону України «Про загальну середню освіту», Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, концепції «Нова українська школа», які ґрунтуються на засадах компетентнісного, когнітивно – комунікативного, особистісно – зорієнтованого й діяльнісного підходів до навчання і дають змогу реалізувати важливі навчальні, розвивальні та виховні цілі, поставлені перед сучасною школою: розвивати творчі й комунікативні здібності учнів, їхнє самостійне й критичне мислення, вміння аргументовано доводити власну думку, виробляти вміння компетентно й цілеспрямовано орієнтуватися в інформаційному та комунікативному сучасному просторі, застосовувати здобуті на уроках української мови та літератури знання, практичні навички у житті. У представлених роботах прослідковується вдалий підбір навчального матеріалу з урахуванням орієнтації в життєвих ситуаціях як на уроках української мови, так і літератури. Методичні розробки уроків  були розглянуті на засіданні шкільної циклової комісії суспільно – гуманітарного циклу (протокол №4 від 23.02.2018), схвалені на засіданні методичної ради закладу (протокол №4 від 28.03.2018).

 

 

 

Іван Якович Франко «Фарбований Лис».  Образ Лиса, риси його характеру. 

 

 

Тема. І. Франко «Фарбований Лис». Образ Лиса, риси його характеру.

Мета:продовжити знайомство зі змістом казки, навчити вирізняти головних персонажів від другорядних, характеризувати образ головного героя, визначати основні риси його вдачі, давати власну оцінку вчинкам і поведінці дійових осіб; удосконалювати навички виразного читання й розуміння змісту твору, вміння  висловлювати власну думку щодо прочитаного, ставлення до літературного героя; формувати ключові компетентності: спілкування державною мовою, загальнокультурної грамотності, уміння вчитися впродовж життя, інформаційно - цифрову, ініціативності і підприємливості.

Розвивати увагу, пам'ять, культуру зв’язного мовлення, творчі здібності, вміння логічно мислити, наводити переконливі приклади, раціонально використовувати навчальний час.

Виховувати повагу, пізнавальний інтерес до творчості І. Франка, зневажливе ставлення до лицемірства, зазнайства і хвалькуватості в житті людини.

Тип уроку. Засвоєння  нових знань. Урок – творча майстерня.

Обладнання: портрет І.Франка, підручники, зошити, збірка казок письменника «Коли ще звірі говорили», малюнки учнів до образу Лиса, дидактичний матеріал, мультимедійна презентація.

Методи і прийоми: словесний, «Передбачення», робота в групах, рольова  гра, монолог «Я - герой твору», частково – пошуковий, «Асоціативний ряд», «Мікрофон».

І Організаційний момент

Учитель

- Добрий день Вам, дорогі діти!

Подивіться мені в очі, погляньте один на одного, усміхніться. І з цих промінчиків добра, що заіскрилися на ваших обличчях, ми і розпочнемо урок.

Учитель

Сьогодні у нас незвичайний урок:

У казку сьогодні ми зробимо крок.

Із казкою ми вже стрічались не раз,

І знову вона завітає у клас.

В казках є завжди перешкоди, та знаю,

Для творчих дітей їх ніколи немає.

ІІ Хвилинка виразного читання

    (роздавальний матеріал)

            У сиву давнину із сонячного проміння, аромату фіалок і таємниці живої води народилася казка. І світ Божий одразу повеселішав. Бо казка навчала людей любити красу, дарувати натхнення, творити добро. Кожен, кого вона торкнулася тендітною, ласкавою рукою, ставав неперевершеним майстром своєї справи. Поет писав віршовані шедеври, пекар випікав смачні булочки, швець радував замовників неймовірно гарними чобітками, співак зачаровував слухачів дивовижними мелодіями.

            Зазвичай казки розповідають, а не читають. Ці традиції збереглися з давніх часів, коли люди не знали писемності. А от письменники Іван Франко, Леся Українка, Панас Мирний, Олександр Пушкін, Ганс Християн Андерсен, брати Грімм, Шарль Перро записували їх. Вони щось доповнили, щось змінили і тепер ми читаємо написані ними казки. Саме в казках поєднується реальність і вигадка, життя і чудеса. Казки живуть поряд із нами з дитинства, зачаровують нас завжди красою рідного слова.

            Казка – вірний помічник в житті. Вона є доброю вихователькою, бо не тільки пояснює, що таке добро і зло, як слід поводитися, а як не потрібно. Вона ростить нас щирими українцями.

            Казка навчає добра, мужності, кмітливості, мудрості, терпіння. Вона вчить нас уявляти та мріяти.

            Іван Франко говорив, що казки зміцнюють любов до рідного краю, його краси. Казки, почуті в дитинстві, не забуваються ціле життя.

            А ми, читаючи казки І.Я.Франка, стаємо добрішими, щирішими, милосерднішими, вчимося співчувати, співпереживати.

Постановка пізнавального запитання

- Що нового про казку ви дізналися з тексту?

ІІІ Повідомлення теми, мети, завдань уроку; очікувані результати

Учитель

- Сьогодні, діти, ми продовжуємо вивчати казку  І.Франка “Фарбований Лис” і я запрошую вас до творчої майстерні. На уроці ми будемо вчитися характеризувати образ Лиса Микити, визначати риси його характеру, пояснювати причини вчинків, добирати цитати на підтвердження власних думок, висловлювати судження про важливість і цінність прояву найкращих людських якостей, виконувати творчі завдання; виховувати в собі кращі людські якості.

Робота в зошитах

Запишіть, будь ласка, дату, тему уроку, тему-девіз.

Учитель

- Діти, а чого ви чекаєте від сьогоднішнього уроку?

(Сьогодні на уроці я хочу......)

Учитель

- А я очікую, що ви будете  правильно, точно й красиво висловлювати свої думки, фантазувати, уявляти, злагоджено працювати; сподіваюсь, що знайшовши відповіді на свої запитання, ми відчуємо значимість цього твору серед літературної творчості  Івана Франка.

ІV Актуалізація опорних знань

Учитель

- Готуючись до сьогоднішнього уроку, кожна група мала своє завдання.

Отже, зараз ми і дізнаємося, як ви підготували його.

Запрошую до роботи групу  “Лінгвістів”.

Учні.

 Ми підготували кросворд за змістом казки “Фарбований Лис” І.Франка і пропонуємо вам його розгадати. Якщо ви правильно відгадаєте слова, то дізнаєтесь, як називали Івана Франка за твердість характеру.

 

1) Головний герой казки «Фарбований Лис»?(Микита)

2) Де сховався Лис, втікаючи від собак? (Діжа)

3) Хто за словами Лиса, виліпив його з небесної глини? (Миколай)

4) Хто любив сидіти на пеньку серед звіриного майдану? (Ведмідь)

5) Якого кольору була фарба в діжі? (Блакитного)

6) Як звали мавпу? (Фрузя)

7) Як назвав себе Лис, коли потрапив до звірів у ліс? (Остромисл)

Учитель

- Дякуємо вам за цікавий кросворд. Я бачу, що зміст казки ви знаєте добре.

Учитель

- До роботи запрошую групу “Пошуковців”.

Учні

Члени нашої групи, готуючи матеріал для характеристики Лиса Микити, склали вікторину  “Впізнай героя казки”.

Завдання групам:

Будь ласка, визначте, кого з героїв казки стосуються такі рядки:

«Скільки разів гонили його … ставили на нього капкани або підкидали отруєного м'яса, нічим не могли його доконати».(Стрільці на Лиса)

«Зараз пронюхали, хто він, загарчали та як кинуться до нього!» (Пси)

«Фарбувати будинки, паркани та садові лави».(Маляр)

«Серце в бідолахи билось сильно, голод крутив кишки, запах олії душив його, але що було робити!» (Лис Микита)

«Ще вчора він був добрим знайомим нашого Микити, але тепер, побачивши нечуваного синього звіра … аж завив з переляку».(Вовк)

«… Вистригли йому три жменьки волосся між очей і пустили на вітер».(Мавпа Фрузя)

«Якийсь дивний і страшний звір, синій – синій, з препоганим запахом, покритий, не то лускою, не то їжаковими колючками».        ( Лис Микита)

« … В народних вбраннях задзявкотіли тоненькими тенорами, то цар не міг втриматися».(Молоді лисички)

«Хто що зловив або знайшов, то їв, а хто не зловив, той був голодний».(Звірі)

« … Ревли басом, аж дуби тряслися».(Ведмеді)

« … Жив собі, не тужив. Тільки одного боявся: щоб фарба не злізла з його шерсті, щоб звірі не пізнали, хто він є насправді».(Лис Микита)

« … Витягали соло, аж вуха в’янули».(Вовки)

Учитель

- Дякуємо за таку кропітку пошукову роботу, за цікаву вікторину.

Тепер я впевнилася, що і героїв казки ви всі знаєте.

Рольова гра «У картинній галереї».

Учитель

- Сьогодні у нашій творчій майстерні присутня і працює художниця. Надамо і їй слово.

Дуже цікаво побачити й почути думки художника.

Учениця

Всі ви знаєте, що я дуже люблю малювати і маю хист до цього. Я прочитала казку, і ті епізоди, які мене найбільше вразили, я виразила у малюнках.

(Вивішуються малюнки)     (Учні коментують)

Учитель

- Молодець, твої малюнки – це справжні  витвори мистецтва.

Я думаю, що з такою художницею нам буде приємно співпрацювати протягом уроку в нашій творчій майстерні. Вона прослухає розуміння нами змісту казки і оформить колаж до твору.

V Сприймання й усвідомлення  учнями навчального  матеріалу

Характеристика літературного героя.

Учитель

- Діти, давайте зараз попрацюємо над образом Лиса Микити , визначимо риси його характеру та ставлення до нього.

- Пишучи про звірів, Франко мав на увазі людей, тому ми будемо розглядати образ головного героя Лиса Микити з точки зору людських якостей. А люди, як правило, не бувають лише хорошими або лише поганими. У кожної доброї людини є недоліки більші чи менші, а в кожної поганої, напевне, є і якісь хороші риси.

- Отже, спробуймо охарактеризувати нашого героя різнобічно.

-  Ми продовжимо нашу роботу в групах (працюючи в групах, не забувайте про правила співпраці).

Завдання групам

Група “Пошуковці-аналітики”(І) - визначте позитивні риси характеру Лиса Микити , доберіть цитати з казки.

Група “Пошуковці-аналітики”(ІІ) – визначте негативні риси характеру Лиса Микити, доберіть цитати з казки.

Група “Рецензенти-аналітики” - вислухайте виступи доповідачів груп і зробіть висновок: “Хто ж такий Лис?”

Учитель

-Проаналізувавши образ  Лиса, чи змінилося ваше уявлення про нього? Дайте оцінку сказаному.

Учні

Група “Рецензенти-аналітики”

            Ми вважаємо, що в образі Лиса Микити можна впізнати людину загалом непогану – сміливу, кмітливу, яка може знаходити вихід зі скрутних ситуацій і використовувати їх собі на користь, але хвастливу і необережну, яка інколи переоцінює свої можливості,за що й страждає.

Виступ групи “Акторів”

 

Учитель

- А ми ще не чули і не бачили сьогодні виступу  групи “Акторів”.

Шановні діти! Запрошуємо вас на сцену.

Учні

Ми підготували інсценівку уривка з казки “Фарбований Лис”, коли Лис проголошує себе царем.

Учитель

- Яка основна думка звучить у цьому уривку?

- Діти, а хто ж такий Святий Миколай, який виліпив Лиса Микиту з небесної глини?

 Група “Народознавці”

(Повідомлення учнів)

Піклування Миколи про тварин

      У народному побуті існували вірування, що під час життя і навіть після смерті Микола продовжував здійснювати чудеса: рятував мореплавців та втопаючих, звільнював засуджених. Перекази про нього стали основою багатьох народних казок, у яких він також здійснював чимало чудес, але вже у фантастичній формі.

       Микола піклується не тільки про людей, а й про тварин. Одного разу, - розповідається в одній із легенд, - застала селянина в лісі ніч. Розпріг він коней, дав їм сіна і бачить – недалеко від нього зібралося багато звірів. Селянин очам своїм не повірив: заєць сидить поруч з вовком і не боїться його. Що за диво? Придивіться уважніше – сидить між звір'ями сива людина і щось розповідає тваринам, а ті уважно її слухають. У старій людині впізнав селянин Миколу - Угодника.

          Зв'язок образу Святого з життям народу.

Зі святом Миколая у селян пов’язано багато прикмет. Так, господар вставав у цей день дуже рано, щоб першим перейти через подвір'я. Якщо ж це буде хтось інший – прикмета погана. Помічали: який день на Миколу зимнього – такий і на Миколу літнього, іній на Миколу – до врожаю. Перші серйозні морози – на Миколая. У цей день починали продавати залишки хліба. З Миколая молодь готувалася до вечорниць.

Постановка проблемного запитання.

Учитель

- Діти, а що корисного ви можете взяти для свого характеру, поведінки у Святого Миколая?

Музична пауза.

(Пісня “Ой хто, хто, Миколая любить” у виконанні учнів).

VІ Творча робота

Учитель

- Шановне товариство!

Сьогодні ми відзначали талановитість І.Я.Франка. А які ж таланти, здібності маєте ви, ми зараз і перевіримо. Продовжуємо працювати в творчих групах.

Завдання групам

Група “Поети” - висловіть свої думки про героя казки у формі сенкана  або складіть вірш про Лиса Микиту.

Група “Літературні трансформери” - переробіть сумний кінець казки на веселий.

Група “Є – контакт” - поспілкуйтеся з Лисом Микитою “Якби я зустрів Лиса Микиту в контакті” (запишіть розмову, нібито пишете е-mail.»

Монолог

“Я – герой твору” - спробуйте вжитися в образ головного героя і переказати казку від першої особи.

Презентація творчих робіт учнів.

Презентація колажу.

Оцінювання: на високу оцінку заслуговують доповідачі груп.

- Діти, а ви об'єктивно кожен оцініть свою роботу в групах за карткою самооцінювання.

                               Картка самооцінювання

Моя підготовка до уроку __________________

Моя робота на уроці _____________________

Загальна кількість балів ___________________

VІІ Рефлексія

Учитель

-  Чи справдилися ваші очікування від уроку?

Складання асоціативного ряду.

Учитель

- А зараз, діти, давайте складемо асоціативний ряд “Чого вчить і що виховує казка І.Франка “Фарбований Лис”.

(Доброти, чемності, відвертості, щирості, поваги до інших...)

“Мікрофон”

- Продовжіть фразу: “Якби мені було запропоновано написати казку, то в ній ішлося б про ... “

VІІІ Диференційоване домашнє завдання

Учитель

- Діти, у вас удома буде нагода:

1) описати можливу подібну ситуацію в сучасному житті;

2) написати твір-мініатюру “Як би ви вчинили на місці літературного героя”;

3) від імені літературного героя дати своїм друзям поради, які будуть важливими у їхньому житті;

ІХ Заключне слово вчителя

            Казки І.Франка вчать добру, справедливості, гуманізму, засуджуючи підступність, пихатість, лінь. Пройде ще чимало часу і не одна дитяча голівка, забувши про все, вчитуватиметься у вічно захоплюючі, цікаві й повчальні казки безсмертного Каменяра.

- На цьому наша творча майстерня зачиняється.

Дякую всім за плідну співпрацю.


Василь Андрійович Симоненко:  життя, мов спалах блискавки. «Лебеді материнства». Загальнолюдські цінності у творі.


Тема. В. Симоненко: життя, мов спалах блискавки. «Лебеді материнства». Загальнолюдські цінності у творі

Мета: поглибити знання учнів про життєвий і творчий шлях В. Симоненка, проаналізувати його поетичний твір «Лебеді материнства»; навчити визначати провідні мотиви та ідеї, коментувати художні  засоби, з'ясовувати символічний зміст, жанр, образи твору; повторити поняття «ліричний герой»; формувати ключові компетентності: спілкування державною мовою, уміння вчитися впродовж життя, ініціативність і підприємливість, соціальну і громадянську, інформаційно-цифрову.

 Розвивати вміння учнів виразно і вдумливо читати поезію, аналізувати її, висловлювати власну думку про патріотизм, почуття власної гідності й самодостатності.

Виховувати повагу до творчості В. Симоненка, любов до матері, до Батьківщини, формувати національну самосвідомість.

Тип уроку. Засвоєння нових знань.

Обладнання: портрет В. Симоненка, підручники, зошити, збірка «Лебеді материнства», оформлений робочий стіл В. Симоненка, мультимедійна презентація, роздавальний матеріал («Долоні-нагадування старшокласнику», літературознавчі словнички, «Листи успіху», вірш В. Кручка «Свою Україну любіть»), інтерактивний плакат «Життєвий і  творчий шлях В.Симоненка», епіграф, відеокліп «Виростеш ти, сину…», аудіозапис живого голосу В. Симоненка.

Методи і прийоми: аутотренінг, виразного читання, «Передбачення», «Інтерв'ю з письменником», робота з підручником, робота в парах, мікрогрупах, «Гронування»,  самостійної творчої діяльності,  «Мікрофон».

І Організаційний момент

Учитель

- Доброго дня, любі діти, шановні гості! Я рада вітати вас на уроці літератури. Сподіваюсь, що сьогодні ви ближче пізнаєте поетичне слово, відкриєте його нові грані.

Щоб вам краще працювалося, налаштуємо  себе на  активну роботу за допомогою аутотренінгу. Повторюйте подумки за мною.

Я - учень.

Я - творча особистість, що прагне бути оригінальною, нестандартною, сучасною.

Я думаю, замислююсь, аналізую.

Я хочу якомога більше знати.

-          Бажаю вам бути розумними, успішними, цікаво провести час у царині українського слова, неповторної поезії.

Учитель

-          Кожна людина має у  своєму серці найдорожчі слова, найщиріші почуття. Але є слово, яке зігріває серце усім. І слово це – Батьківщина.

Хвилинка виразного читання

 Учитель

- А зараз я пропоную пошепки прочитати поезію - звернення сучасного українського поета Володимира Кручка до молодого покоління.                                 

«Любіть свою Україну»

Любіть свою квітучу Україну,

Не нехтуйте ні мови, ні пісень.

Любіть її всім серцем, до загину.

І цю любов доводьте день у день.

Любіть її лани, зелені кручі

І шир річок та плес її озер,

І наш Дніпро – величний та ревучий,

І золото церков, і таїну печер.

Любіть козацьку славу, дух Софії,

Оранту – Матір і Тараса – Кобзаря.

Любіть всі вишиванки  України,

Історію народу – бунтаря.

Любіть ліси, поля, моря і гори.

Степи широкі й неба синь вгорі.

Любіть як українською говорять,

Як жовто – синьо сяють прапори.

Любіть, як матір, як творіння Боже.

І кожну мить даруйте їй щодня.

Тоді ніхто вовік нас не поборе.

Ні ворог не візьме нас, ні брехня.

ІІ Повідомлення теми, мети, завдань уроку; очікувані результати

Учитель

- Сьогодні, діти, я запрошую вас до Креатстудії,  у якій ми познайомимося з  цікавими епізодами життя надзвичайного поета, журналіста і громадянина В.Симоненка, проаналізуємо його поезію, про яку говорять, що навіть, якби він був автором цього єдиного вірша, то й тим би заслуговував неабияке народне визнання; висловлюватимемо  власне ставлення до поезії.

Тож тема сьогоднішнього уроку: «В. Симоненко: життя, мов спалах блискавки. «Лебеді материнства». Загальнолюдські цінності у творі».

-Запишіть, будь ласка, дату, тему уроку.

Учитель

- Сподіваюсь на нашу плідну співпрацю. Звертаю увагу, що у вас на  партах є «Листи успіху», у які ви протягом уроку ставите собі бонуси  за кожен вид роботи. За  творчу та активну роботу ви будете одержувати «Літбонуси» (учитель демонструє).

А епіграфом до уроку будуть слова В.Симоненка …

                                    Скільки б не судилося страждати,

                                           Все одно благословлю завжди

                                            День, коли мене родила мати

                                       Для життя, для щастя, для біди.

Метод «Передбачення».

Учитель

- Як ви вважаєте, про що може йти мова на уроці, який розпочинається таким епіграфом? (передбачення учнів).

- А я очікую, що ви будете активними, креативними, виразно і вдумливо читатимете і коментуватимете поезію, аналізуватимете художні засоби, пояснюватимете символічний зміст образів, поняття «ліричний герой», висловлюватимете власні судження щодо змісту поезії.

ІІІ Мотивація навчальної діяльності

1.Основні віхи життя поета (лунає мелодія колядки).

Учитель

- Кажуть, що життя людини починається з появою зірки на небосхилі.  Спалахне, щоб колись згаснути. Ось так і в різдвяний час над полтавським селом Біївці засвітилась нова зірочка. Ще вчора село одбриніло колядками, проте полохливі хатки все одно світяться тихим, урочистим сяйвом.

Та в одній хаті – мазанці  є найбільше вогню, бо якраз туди і впала наша загадкова зірка. 8 січня 1935 року – народилося немовля. Крізь обмерзлу шибку видно, як сивуватий дід чіпляє до сволока колиску.

           У мене була лиш мати,

            Та був іще сивий дід.

             Нікому не мовив «тату»

              І вірив, що так і слід

             - пізніше скаже про своє дитинство поет.

- Мабуть, ви здогадалися, хто ця зірка, бо вдома виконували випереджальні завдання.

- Про які цікаві епізоди з біографії В. Симоненка ви дізналися?

Сприймання й усвідомлення учнями навчального матеріау 

 Літературний ексклюзив

Інтерв'ю з письменником. Презентація біографії поета.

Журналіст

- Доброго дня всім присутнім. Сьогодні у нас у гостях чудовий поет і справжній громадянин В. А. Симоненко. Він зголосився розказати нам про себе. Ви можете задавати  будь-які питання.

 - Дозвольте запитати, авторе, яким було ваше дитинство?

( Моє дитинство припало на роки війни, було голодним, важким. Зростав я без батька: він рано залишив нас з матір'ю. У мене була лише любляча мати, яка тяжко працювала, заробляючи на шматок хліба).

- Ви жили вдвох із матір'ю?

( На щастя, був ще дід Федір Трофимович , який став мені першим другом і наставником. Він самотужки вивчив грамоту, багато читав. Умостившись на печі, дід, мені малому, розповідав прадавню історію. «Безсмертячко ти моє кирпате»,- шепотів дід, коли я засинав під музику його слів. То були дуже гарні слова, бо поганих дід не говорив мені.)

- А як ви навчалися в школі?

(У школі я вчився тільки на «відмінно». Десятирічку закінчив із золотою медаллю. Дорога до школи була довгою. « Доки дійду до школи, то всі уроки повторю, а як назад вертаюся, то всі пісні переспіваю»).

-Чи продовжили ви навчання після школи?

( Так, я став студентом факультету журналістики Київського університету ім. Т. Шевченка. Після закінчення переїхав у Черкаси, де працював у редакціях газет «Молодь Черкащини», «Черкаська правда», власним кореспондентом  «Робітничої газети»).

- Василю Андрійовичу, що ви побажаєте своїм нащадкам?

- У своєму житті я живу за такими заповідями :

Знати мову, якою пишеш.

Стати освіченою людиною.

Не бути байдужим до оточуючих.

Працювати до сьомого поту.

Мати те, що від Бога,- талант.

Журналіст

-  Дякуємо за відверту розмову.

Журналіст

-13 грудня 1963 року поета не стало. Він помер у Черкаській  лікарні в розквіті творчих сил у віці 28 років.

Учитель

- Полтавець родом, він закінчив свій короткий життєвий шлях у Черкасах, в Шевченковім краю.

- Як бачимо, життя поета нагадує свічку, яка, згораючи сама, зігріває, освітлює і вселяє надію іншим.

Оцінювання

ІV Мотивація до вивчення поезії «Лебеді материнства»

   -  В. Симоненко всім серцем любив свій рідний край, умів шанувати свою землю, Батьківщину і родину. Та найбільше поет був завжди  вдячний за своє життя – матері. Їй і присвятив поезію «Лебеді материнства» (весна 1962р.), у якій ліричний герой уособлює автора.

Робота з підручником (с.285) ( в парах)

- Давайте з вами попрацюємо в парах і повторимо поняття «ліричний герой» за літературознавчим словничком підручника.

Учитель

- Перш ніж ми ознайомимося зі змістом поезії , поміркуйте, що постає у вашій уяві, коли ви чуєте назву «Лебеді материнства».

Ґронування

Лебеді материнства – вірність, доброта, Батьківщина, птах, колискова, родина, рід, любов, колиска, дитина, турбота.

Радіостудія

Учитель

- А тепер настав час прослухати  поезію «Лебеді материнства» у прочитанні самого автора, запис якої зберігся у фондах українського радіо і є доступним для нас завдяки мережі Інтернет. Для цього зі своєї студії ми здійснимо віртуальну подорож у минуле і потрапимо до Клубу творчої молоді шістдесятників «Сучасник», членами якого були, окрім В. Симоненка, Ліна Костенко, Іван Драч, Василь Стус, Микола Вінграновський та інші.

- Скажіть, будь ласка, яке враження справив на вас голос В. Симоненка?

- Як ви вважаєте, якою людиною він був?

Учитель

- Цей вірш – гімн ніжної синівської любові до матері і Батьківщини. На мою думку, він нікого не залишає байдужим. Саме за збірку «Лебеді материнства» В. Симоненко удостоєний Державної премії імені Т. Шевченка.

- Цікаво, чи зможете ви довести, що вмієте виразно читати.

Учитель

- Ви знаєте, що у літературознавстві існує таке поняття  як слухова поезія, яка поділяється на 2 види: «поезія, двері якої широко розчинені» (вголос класу )  і  «поезія  із замкненими дверима» (вдумливе читання  «про себе»).

- А як на вашу думку, ця поезія «із широко розчиненими дверима» чи «із зачиненими»?

Учитель

- Прочитайте про себе вірш (сприйміть прочитане розумом і серцем).

Дослідники поезії (робота в мікрогрупах)

Учитель

- Отже, повертаємося до нашої студії, де ми більш детально зануримося у зміст твору.

Для цього давайте об'єднаємося в мікрогрупи і виконаємо запропоновані завдання ( тягнуть номери), а зібраний матеріал стане вам у нагоді в майбутньому при підготовці до ЗНО. Під час презентації завдань заповніть «Долоні-нагадування старшокласнику» у вигляді паспорта ліричного твору.

І гр. – визначте тему, ідею, основну думку твору;

ІІ гр. – визначте провідний мотив, жанр, вид лірики, композицію твору, літературний рід;

ІІІ гр. – визначте символічні образи поезії, усно поясніть окремі символічні образи;

ІV гр. – визначте кольори твору, підтвердіть рядками з поезії;

V гр.  – визначте звуки твору, підтвердіть рядками з поезії;

VІ гр. – визначте художні засоби вірша;

VІІ гр. – визначте віршовий розмір, ритмічну будову; дайте коротку характеристику  ліричного героя поезії.

( Презентація виконаних  учнями завдань )  ( літбонуси)

Релаксація

Учитель

- Ми плідно попрацювали, а тепер перерва на рекламу. Давайте трохи відпочинемо і переглянемо відеокліп  «Виростеш ти, сину…» на слова В. Симоненка, прекрасну музику до якої написав композитор Анатолій Пашкевич, у супроводі сучасної танцювальної обробки переможців талант – шоу «Танцюють всі».

- Чому саме слова з другої частини поезії, на вашу думку, стали піснею?

Авторська лабораторія

Учитель

- Гарно відпочили. Але ж ми з вами українці, працьовиті і завзяті, тож знову за роботу. Вам пропонуються творчі завдання. Ознайомтеся з ними , визначте, з яким завданням ви впораєтеся найкраще.

1)         Напишіть меседж  В. Симоненку від імені сучасної молоді.

2)         Напишіть есе «Лебеді материнства летять над моєю долею».

3)         Напишіть лист – заклик  сучасному воїну – захиснику, використовуючи рядки із поезії.

4)         Складіть сенкан « Батьківщина».

5)         Складіть акротвір «Матуся».

( Презентація творчих завдань)

Учитель

- Дуже вдячна за вашу креативність. Презентовані роботи переконали мене у невичерпності ваших творчих можливостей.

Диференційоване домашнє завдання

ü  С.207 – 208 вивчити напам'ять поезію.

ü  Написати твір – роздум «Вітчизна і мати – синоніми ніжності і синівської  любові В. Симоненка».

ü  Скласти поезію сучасній молоді .

ü  Намалювати ескізи до соціального рекламного ролика «Лебеді материнства».

Рефлексія

«Мікрофон»

- Чи актуальна  нині поезія В. Симоненка?

- Щоб ви взяли з собою в життя з сьогоднішнього уроку?                       

  ( вдячність своїм батькам, почуття патріотизму).

- Чи вважаєте ви себе вже дорослими? Чи готові долати труднощі? Що для цього необхідно?

Оцінювання

Урок добігає кінця. Наша студія зачиняється.  Я задоволена вашою роботою. Закінчіть, будь ласка, заповнення   Листів успіху (переведіть свої бонуси та літбонуси  в оцінки).

Лист успіху

Дата          Прізвище

Моя  підготовка до уроку   

Моя робота на уроці

Загальна кількість балів

Заключне слово вчителя

-           Метеором промайнув українським небосхилом вірний син свого народу. На 28 літі згасла Симоненкова зоря, та навіки залишилися з нами його любов і мука. Його радість і гнів, його вогненна Поезія.

(Відеокліп «Молитва за Україну»)

-          Дякую за плідну співпрацю!



 

 

Односкладне речення.

Види односкладних речень з головним членом у формі присудка.

 

Тема. Односкладне речення. Види односкладних речень з головним членом у формі присудка.

Мета: сформувати в учнів поняття про односкладні речення, їх види; ознайомити з односкладними реченнями з головним членом у формі присудка, способами вираження в ньому головного члена; розвивати вміння аналізувати ці речення у висловленнях, моделювати й конструювати їх відповідно до комунікативного завдання; за допомогою мовленнєво – комунікативного дидактичного матеріалу сприяти морально – етичному розвитку особистості восьмикласників; формувати ключові компетентності: спілкування державною мовою, спілкування іноземними мовами, математичну компетентність, інформаційно – цифрову, соціальну та громадянську. Виховувати пізнавальний інтерес до вивчення української мови, патріотичні почуття, кращі людські якості, культуру мовлення.

Тип уроку. Засвоєння нових знань.

Обладнання: підручники, зошити, сигнальні картки, листи самооцінювання, ситуативні завдання, опорні картки, мультимедійна презентація .

Методи і прийоми: евристична бесіда, спостереження над мовними явищами, робота з підручником, метод вправ, дослідницький, продуктивної творчої діяльності.

І Організаційний момент

Учитель

- Доброго дня, діти і шановні гості! Вітаю вас на сьогоднішньому уроці української мови.

- Діти, подивіться мені в очі. Погляньте один на одного, усміхніться. І з цих промінчиків добра, що заіскрилися на ваших обличчях, ми і розпочнемо урок.

- Сідає першою краса. Тепер сідає сила.

ІІ Повідомлення теми, мети, завдань уроку: очікувані результати

Учитель

- Рідна мова! Відомо, що головні європейські мови можна вивчити за 6 років, свою ж рідну, треба вчити ціле життя.

- Тому епіграфом для нашого уроку я взяла слова Олександра Олеся:

                                               Бринить – співає наша мова,

Чарує, тішить і п'янить.

О.Олесь

-  Сьогодні ми з вами розпочинаємо вивчення теми «Односкладне речення», яка займає пріоритетне місце серед усіх завдань ЗНО. На уроці ми повторимо вивчене в 5 класі про односкладні речення, ознайомимося з їх видами, бо саме ці речення збагачують наше мовлення, роблять його яскравішим та виразнішим. (Наприклад, поезія В. Сосюри «Любіть Україну»).

- Тож, давайте запишемо тему уроку: «Односкладне речення. Види односкладних речень з головним членом у формі присудка».

А темою – девізом нашого уроку будуть слова «Свою Україну любіть». (- Чиї це слова? (Т.Шевченка).

Наш девіз – це вже приклад односкладного речення. Я в свою чергу закликаю вас любити свою Батьківщину – Україну, її співучу мову, бо мова, як відомо,- це історія народу. Тож вивчаймо її, щоб бути гідними українцями.

- У вас на партах є «Картки самооцінювання», у які ви протягом уроку ставите собі бонуси за кожен вид роботи, а за активність можете одержати від мене додаткові бонуси, які ви потім переведете в оцінки.

«Мікрофон»

- Діти, а чого ви очікуєте від сьогоднішнього уроку?

(Ені велентієс?( Добровольці є ?(волонтери)

(До речі, сьогодні Міжнародний день Волонтера (добровольця)).

- Хто такі волонтери? (ті, хто завжди попереду).

- Сьогодні на уроці я хочу навчитись…

- дослідити новий матеріал про односкладні речення з головним членом у формі присудка;

- розрізняти види односкладних речень;

- правильно вживати односкладні речення в мовленні.

Учитель

- А я очікую, що ви будете знати і вміти

ІІІ Актуалізація опорних знань

Учитель

- На минулому уроці ви підсумували вивчене про «Двоскладне просте речення», а сьогодні продовжимо мандрівку стежками одного з найцікавіших і найбільших розділів мовознавства, згадати який вам допоможе ребус.

Синтаксис (ребус)



Учитель

- Дякую! Молодці! Перші кроки – і вже у декого перші успіхи!

1. Експрес – опитування з сигнальними картками

Учитель

- А зараз я пропоную вам послухати твердження та визначити, які з них правильні, а які – ні (за допомогою сигнальних карток)  (не забувайте оцінювати себе!)

1. Речення виражає закінчену думку. (+)

2. За метою висловлювання речення поділяються на розповідні і окличні. (-)

3. За емоційним забарвленням речення поділяються на окличні і неокличні. (+)

4. Речення характеризуються смисловою та інтонаційною довершеністю. (+)

5. Питальні речення щось повідомляють, розповідають. (-)

6. За будовою речення поділяють на прості і складні. (+)

7. Складні речення мають дві або кілька граматичних основ. (+)

8. Розповідне речення висловлює наказ, пораду, прохання. (-)

9. Прості речення можуть бути односкладні та двоскладні. (+)

10. Односкладні речення поділяються на називні та безособові. (-)

ІV Мотивація навчальної діяльності

Учитель

- Діти, хто з вас упевнено і правильно відповів на останнє запитання?

- Чого не вистачало вам, щоб дати відповідь?

Учитель

- Так, у вас не вистачило знань про види односкладних речень.

V Сприймання й усвідомлення учнями навчального матеріалу

1) Робота з підручником (§16)

Опрацювання теоретичного матеріалу підручника (в парах та індивідуально).

Учитель

- Для того, щоб ліквідувати ці прогалини, опрацюємо теоретичний матеріал підручника (§16)

(Під час опрацювання матеріалу ви можете дискутувати в парах).

- Я знаю, що у класі є Олімпійський резерв, якому пропонується індивідуальне завдання (якщо декілька учнів - об'єднатися) – складіть спрощену схему або таблицю щодо видів односкладних речень з головним членом у формі присудка та способів вираження головного члена у формі присудка.

2) Теоретична розминка «Незакінчене речення»            

Учитель

- А зараз давайте перевіримо, як ви засвоїли теоретичний матеріал.

1. За складом граматичної основи речення бувають… (двоскладні та односкладні).

2. Речення, які мають два головні члени, називаються…(двоскладні).

3. Речення, які мають один головний член називаються…(односкладні).

4. За значенням та способом вираження головного члена односкладні речення поділяються на… (речення з головним членом у формі підмета та головним членом у формі присудка).

5. Односкладні речення з головним членом у формі присудка поділяються на … (О – О, Н – О, У – О, БО).

6. Односкладні речення, головний член яких означає дію, яку виконує конкретна особа, називаються…(О – О).

7. Односкладні речення, головний член яких означає дію, яку виконує невизначена особа, називаються… (Н – О).

8. Односкладні речення, головний член яких означає дію, що може стосуватися будь – якої особи, називаються… (У – О).

9. Односкладні речення, головний член яких називає дію або стан, які не мають виконавця, називаються… (Безособові).

3) Перевірка виконання учнями індивідуального завдання (учні на дошці записують складені схеми або таблицю).

(Добре, у вас уже є навички складання схем, таблиць, які також стануть вам у нагоді при підготовці до ЗНО).

VI Усвідомлення набутих знань у процесі виконання практичних завдань

Учитель

- А тепер переходимо до практичного опрацювання матеріалу.

1)Вправа з ключем

            Запишіть подані речення у такій послідовності:

1. Безособове речення.

2. Означено – особове речення.

3. Узагальнено – особове речення.

4. Називне речення.

5.Неозначено – особове речення.

6. Речення, до складу якого входить неповне.

1) Учись, прощай, дерзай.

2) Весною та влітку в селах прокидаються рано.

3) Чутно плескіт у ставочку.

4) Ось і чудовий Дніпро – Славутич!

5) Друга пізнають у біді.

6) Один розум добре, а два – краще.

- З перших літер кожного речення складіть слово, введіть його в односкладне речення у ролі присудка.

Ключ: чудово.

(Учні зачитують і визначають вид  односкладного речення з головним словом у формі присудка).

Учитель

- А як ви думаєте, діти, те що ми вивчаємо з теми, знадобиться нам у повсякденному житті? (відповіді учнів).

- А от зараз ми це і перевіримо. Будемо працювати в мікрогрупах.

«Життєві ситуації» (робота в мікрогрупах).

1) Складіть і запишіть односкладні речення, які є рекламним закликом користуватися мобільним зв'язком будь-якого оператора на території України

(Зразок: Будь стильним! Живи мобільно! (односкладне о-о).

2) Складіть і запишіть односкладні речення, які є записами домашнього завдання у шкільному щоденнику?

(Зразок: Вивчити правило на сторінці сто сорок п'ятій. Двісті тридцята вправа. Синтаксичний розбір односкладного речення).

3) Використавши лише односкладні речення, складіть текст SMS – повідомлення для вашого однокласника про перенесення контрольної роботи з української мови.

4) Стисло, використовуючи  односкладні речення, передати епізод відомого фільму (до 5 речень).

(Не називаючи його героїв, учні мають упізнати фрагмент за описом і назвати фільм).

5) Маємо замітку до шкільної стіннівки. Доберіть заголовок до цього тексту у формі односкладних речень.

Оригінальний рекорд установлено на уроці української мови в 8 – Б кл. Тут одночасно задзвонило 18 мобілок. Такого оркестру ще не чув світ! Шкода, що не було експертів від Книги рекордів Гіннеса. А ось учитель мови не барився і відразу ж зробив відповідні записи в щоденниках рекордсменів. Але чи зрадіють цьому батьки?

6) Скоро Новий рік. У продажу з'явився новий айпад. Переконайте батьків у тому, що він вам необхідний у повсякденному житті.

7) Ви – волонтери. Підготуйте перелік добрих справ (використовуючи односкладні речення), які вам потрібно зробити до Дня Святого Миколая.

Перевірка виконання учнями завдань.

Учитель

- Чудово попрацювали. Бачу, що ви кмітливі, талановиті, винахідливі – справжні українці. А українці завзято працюють і цікаво відпочивають. Попереду у нас робота, яка потребує творчих зусиль. Тож відпочинемо.

Релаксація (легенда про Україну) (відео).

-Сядьте зручно, розслабтеся.

Творча робота

- Гарно відпочили, а тепер знову до роботи.  Вам пропонуються творчі завдання, виконання яких, на мою думку, допоможе вам при побудові зв'язних висловлень на ЗНО.

Ознайомтеся із завданнями, визначіться, з яким ви впораєтеся найкраще.

1. Складіть сенкан «Батьківщина»;  на основі сенкану – вірш.

2. Напишіть есе «Люблю свій рідний край».

3. Напишіть акротвір «Україна» (твір, у якому початкові літери кожного рядка, прочитані зверху вниз, розкодовують слово чи фразу, присвячену певній особі або події).

Завдання: у творчих роботах використати односкладні речення з головним членом у формі присудка.

Презентація творчих завдань (сила – краса).

Учитель

- Дуже вдячна за вашу креативність. Ваші творчі роботи переконали мене у невичерпності ваших творчих можливостей . Ваші вірші відверті. Акротвори щиросердні. Есе пройняті безмежною любов'ю до рідного краю.

Диференційоване домашнє завдання

- А вдома ви закріпите теоретичний матеріал §16 - §18 і виконаєте одне із запропонованих завдань:

1) Вправа 154

2) Випишіть із поезій В.Сосюри  односкладні речення з головним членом у формі присудка.

3) Напишіть міні – твір – роздум «У чому може полягати моя дієва любов до Батьківщини?»

Рефлексія

            « Вільний мікрофон»

- Чи справдилися ваші очікування від уроку?

- Чи оцінили ви роль односкладних речень у мовленні?

Оцінювання

Учитель

- Урок добігає кінця. Я задоволена вашою роботою. Закінчіть, будь ласка, роботу над карткою самооцінювання (переведіть бонуси та лайки в оцінки).

Картка самооцінювання

Прізвище, ім'я учня   Дата  Клас

Критерій       Бонуси            Оцінка

Я брав активну участь у роботі на уроці           

Я давав відповіді на запитання                 

Я зрозумів, чим відрізняється односкладне речення від двоскладного            

Я зрозумів, які речення є О – О, Н – О, У-О, БО             

Я навчився визначати О – О, Н-О, У-О, БО                    

Оцініть свою роботу на уроці                  

Загальна кількість балів                 

Заключне слово вчителя

Учитель

- Діти! Із кожним днем ви дорослішаєте, дізнаєтесь дедалі більше нового. Вірю, що ви ніколи не зупинитесь на досягнутому у вивченні рідної мови, станете справжніми патріотами своєї Батьківщини.

- Пам'ятаймо, що ми українці, і від кожного з нас залежить майбутнє нашої держави.       

- Дякую вам, хороші мої, за допомогу та співпрацю. Залишайтеся такими ж щирими, а серця ваші хай ніколи не черствіють. Миру, злагоди та творчого натхнення вам. І хай вас наша мова українська чарує, тішить і п'янить.

  

«Душі жіночої невипита криниця…». Образ знедоленої жінки в поемі Т.Г.Шевченка «Наймичка».


Тема. «Душі жіночої невипита криниця…». Образ знедоленої жінки в поемі Т.Г.Шевченка «Наймичка».

Мета: домогтися усвідомлення учнями змісту поеми, у якій порушено проблему покритки і материнства; розкрити сюжет і образи поеми через соціальний конфлікт; показати трагізм долі покритки у  19 ст., жертовну любов жінки – матері до своєї дитини; формувати ключові компетентності: спілкування державною мовою, уміння вчитися впродовж життя, ініціативності і підприємливості, соціальну та громадянську, обізнаності та самовираження у сфері культури.

Розвивати культуру зв’язного мовлення, пам'ять, спостережливість, творчі здібності, вміння логічно і критично мислити, грамотно висловлювати власні думки, почуття, робити ґрунтовні й виважені висновки.

Виховувати доброту, милосердя, співчуття до знедолених, почуття відповідальності за свої вчинки.

Тип уроку. Урок  засвоєння нових знань. Відверта розмова при свічах.

Обладнання: портрет Т.Г.Шевченка, збірка «Кобзар», текст поеми «Наймичка», ІКТ, Біблія, вислови видатних людей про матір, репродукція картини «Сікстинська Мадонна» Рафаеля, дидактичний матеріал(картки), епіграф.

Методи, прийоми, форми роботи: робота в групах, робота в парах, індивідуальна робота, бесіда, виразне читання, «Мікрофон», «Передбачення», «Незакінчені речення», рольова гра,  «Я - герой твору», «Діаманта», «Займи позицію», «Дискусійна трибуна»

Випереджальні завдання: ознайомитися зі змістом поеми Тараса Шевченка «Наймичка»; підготувати завдання в групах; декламувати напам’ять уривки із прологу до поеми, монолог Ганни.

I Організаційний момент

Учитель

- Доброго дня, діти й шановні гості. Вітаю Вас на сьогоднішньому уроці літератури.

 (Музичний супровід «Аве,  Марія»)

            Від дня народження і до останньої хвилини

            Є мить прекрасна – це життя людини.

Простягніть долоню. Подаруйте для роботи на уроці старанність, наполегливість, творчість. Простягніть іншу долоню. На неї я дарую вам свою любов, повагу. Хочу, щоб після сьогоднішнього уроку ви стали ще мудрішими. (Учитель ходить по класу, імітуючи подарунок на долоню).

А тепер обміняйтеся дарунками. Доторкніться долонею до долоні, потисніть один одному руки, побажайте успіху на уроці.

II Мотивація навчальної діяльності

            Учитель (читає з «Біблії»)

- І створив Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі  їй – і стала людина живою душею», - читаємо у Книзі книг про появу людини на світ Божий.

Робота з репродукцією картини

- Подивіться уважно на репродукцію картини Рафаеля «Сікстинська Мадонна».

- У чому полягає її притягальна сила?

(Відповіді учнів)

Учитель

- Саме дитя поєднує жінку, землю та Матір Божу, бо жінка є Берегинею роду людського, земля – мати викохує нас – її дітей, а Богоматір – символ вічності, бо саме вона дала світові Сина Божого Ісуса Христа.

- Сьогодні у нас не просто урок, а розмова при свічах. Тож давайте запалимо свічі, які будуть символізувати святі образи жінки, землі та Божої матері (запалюємо свічі).

Хвилинка виразного читання

- А зараз я пропоную звернутися зі словами молитви за маму до Пречистої Діви Марії.

Молитва за маму

(хорове читання пошепки)

Є в мене найрідніша матуся на світі,

За неї до тебе, Пречиста, молюся,

Молюся устами, молюся серденьком,

До тебе, небесна Ісусова ненька,

Благаю у тебе щирими словами

Опіки та ласки для любої мами.

Пошли не скарби їй, а щастя і долю,

Щоб дні всі минали без смутку, без болю.

Рятуй від нудьги, матусеньку милу,

Даруй їй здоров’я, рукам надай силу,

Щоб вели діток у світ та у люди,  

Щоб мати раділа, пишалась усюди.

Учитель

- Думаю, що Матір Божа почула ці молитви і пошле благодать на ваших матерів.

- А ось геніальний поет Тарас Шевченко у своїх творах зобразив земних Мадонн  - звичайних українських жінок – матерів.

«Такого полум’яного культу материнства, такого апофеозу жіночого кохання і жіночої муки, мабуть, не знайти ні в одного з поетів світу», - так писав про Тараса Шевченка Максим Рильський. Нещасний в особистому житті, Шевченко найвищу красу бачив у жінці, в матері. Образ коханої жінки, жінки – матері – улюблений образ Шевченка .

III Повідомлення теми, мети, завдань уроку; очікувані результати

Учитель

- Сьогодні на уроці ми з вами продовжимо  подорож літературними стежками і звернемося до твору, про який говорять ,що навіть, якщо б  Шевченко написав одну «Наймичку», він і тоді став би безсмертним навіки.

- Тож тема нашого уроку «Душі жіночої невипита криниця…» Образ знедоленої жінки, розкриття її трагічної долі в поемі Тараса Шевченка «Наймичка».

Протягом уроку ми зробимо проблемно – тематичний аналіз поеми «Наймичка», а головне – спробуємо зрозуміти душевні пориви головної героїні і дати відповідь на проблемне запитання: «Поведінка Ганни – вияв слабкодухості чи твердості характеру жінки?»

Також ми торкнемося питання сучасної жінки.

- Запишіть, будь ласка, дату, тему уроку.

Учитель

- Сподіваюсь на вашу плідну співпрацю. Звертаю увагу, що за творчу та активну  роботу ви будете сьогодні одержувати «Лайки» (учитель демонструє) .

Епіграфом до нашого уроку будуть  слова Тараса Шевченка

У нашім раї на землі

Нічого кращого немає,

Як тая мати молодая

З своїм дитяточком малим

Метод «Передбачення»

- Як ви вважаєте, про що може йти мова на уроці, який розпочинається таким епіграфом?

Сформулюйте свої думки за допомогою незакінчених речень:

- Я вважаю, що на цьому уроці ми …

- Скоріш за все ми розглянемо…

IV Актуалізація опорних знань

Емоційна підготовка учнів

(звучить сумна, повільна музика – пісня на вірш Т. Шевченка «На вгороді коло броду»)

(Учитель говорить на фоні музики)

- Яка музика звучить? (Мінорна, сумна)

Саме таким сумним і тривожним видалося життя Ганни за поемою «Наймичка» Т. Шевченка, над долею котрої  ми сьогодні будемо розмірковувати.

Перевірка виконання учнями домашнього завдання

Учитель

- А почнемо ми наш урок  з перегляду ваших мультимедійних завдань.

Слово нашим аніматорам та декламаторам.

Відеоролик (Пролог з поеми «Наймичка» Т.Г. Шевченка)

Бліц – опитування

- Про що автор розповідає у пролозі?

- Хто ця молодиця?

- Що про себе розповідає героїня у пісні – звертанні?

- Чому вона змушена покинути сім’ю?

- Які два виходи вбачає вона?

- Чому вирішує підкинути дитину?

Сюжетні лабіринти поеми

Учитель

- А зараз пропоную помандрувати сюжетними лабіринтами поеми. До роботи запрошую наших блогерів, які представлять сюжет  твору шляхом презентації плейкастів. Ваше завдання (всім учням)  – пригадати подію із твору дуже коротко.

«Анкета твору»

Учитель

- Які ж таємниці знав творець поеми «Наймичка»?

- Звідки черпав натхнення?

- Що ми знаємо про твір?

- Щоб краще запам’ятати ці відомості, вам треба було вдома, працюючи в «домашніх групах», заповнити «Анкету твору».

Сподіваюсь, що ви впоралися із цим завданням.

- Сьогодні на уроці у нас працює 3 пошуково – дослідницькі групи

(Представлення груп: « Вконтакті», «Facebook», «Twitter»)

На урок ви прийшли зі «стінками», які ми будемо протягом уроку наповнювати виконаними завданнями.

 «Літературна дуель»

- А зараз ми перевіримо, як ви підготували це завдання.

Рольова гра

До роботи запрошую керівників груп. Виберіть, будь ласка, номери завдань та підготуйтесь до виступу.

(Не забувайте про правила співпраці в групах).

Анкета твору

1. Якого року написана поезія Т.Шевченка «Наймичка»?         1860

2. Назвіть героїв твору? Ганна, Трохим, Настя, Марко, Катря.

3. Де відбуваються події, описані у творі?           У простому українському селі.

4. Визначте жанр поезії.      Епічна поема: щоб підкреслити це, Шевченко вводить у твір казкові вимисли.

5. Яка тематика твору?        Зображення важкої долі жінки – кріпачки, яка вимушена була все своє життя страждати і приховувати своє материнство.

6. Ідея твору? Засудження тогочасних умов, у яких жінка відчувала себе соціально незахищеною; висловлення співчуття стражданням героїні.

7. Композиція твору?           Композиційно поема поділяється на пролог і 8 частин. У перших чотирьох розповідається про молоду наймичку, решта – про її старість і смерть.

8. У чому полягає проблемність твору?    Проблема жінки і суспільства; жінки та обставин, у яких вона опинилася; жінки і власної совісті; проблема відносин поколінь.

9. Основна думка поеми? Мати – найсвятіше, що є у кожної людини;

Я каралась/Весь вік в чужій хаті …

Прости мене, мій синочку: Я…я твоя мати.

Складання асоціативного ґрона

- А тепер скажіть: коли ви чуєте слово «наймичка», які асоціації у вас виникають?

(знедолена; бідна;  не має грошей, житла; працьовита; працює за гроші; нещасна …)

- Як ви думаєте, чому Шевченко назвав поему «Наймичка», а не «Мати», «Мати – наймичка»?

- А чи була наймичка щасливою? Чи хоч раз її серце переповнювалося радістю?

Висловлювання відомих людей про матір

Учитель

- Ми продовжимо поповнювати ваші «стінки» матеріалами уроку. І на сьогоднішній наш урок кожна група повинна була підготувати висловлювання відомих людей про жінку – матір. Вважаю, що ця інформація стане в нагоді під час нашого спілкування.

(Кожна група презентує підготовлені вдома висловлення).

Наприклад: Жінки – перші виховательки роду людського.

(О. Голдсміт)

Світ починається з матері.

(І. Драч)

Скільки є мудреців, та найвища завжди мудрість мами.

(Б. Чіп)

«Мікрофон»

- Діти, а хто для вас «мама»?

Мама – це …

Музична пауза (Пісня «Коли я в очі мамині погляну»).

«Уявна фантазія»

- А як щодо героїні поеми?

Учитель

- Ви – міські жителі – уявіть, що опинилися у звичайному селі тих часів. Якою ви уявляєте головну героїню – Ганну?

(Це гарна дівчина в українському вбранні, з косою. Потім – це  жінка – низенького зросту (це вказує на її пригніченість), але вона все така ж гарна в очіпку, з хусткою на плечах.

І ще – старенька бабуся, змучена життєвими обставинами, у чорному вбранні (це підкреслює її трагічність), зморшки покрили її чоло, але очі гарні і добрі – добрі. І ще – і в дівочі роки, і в зрілості на її очах були непрохані сльози).

«Я – герой твору»

Учитель

- Я думаю, що настав час зустрітися із Ганною. Послухаємо її крик душі, болі і тривоги.

(Зустріч з героєм. Монолог від першої особи розповідає учениця)

Кохайтеся чорнобриві,

Та не з москалями,

Бо москалі-чужі люде,

Роблять лихо з вами.

Москаль любить жартуючи,

Жартуючи кине;

Піде в свою Московщину,

А дівчина гине…

Кохайтеся чорнобриві,

Та не з москалями,

Бо москалі-чужі люди,

Знущаються вами.

         Пробігли мої молоді роки. Уже й життя заходить за обрій. Уже забула, де була колись моя хата, батько, ненька. Кохання до москаля обернулось злою долею; вигнана з дому із сином на руках я довго блукала полем, ходила по селах. Тяжко було прогодувати сина, часто жебракувала. У тривожних снах поверталася до неньки та батька. Хто їх старість привітає, хто їх пригріє, хто заплаче, поховає, хто душу спом’яне. Скільки лиха, скільки пересудів їм довелося пережити, через єдину свою безталанну дочку. Але свого сина, рідну кровинку, ніколи не покину, як би важко не було.

        Важко спокутуючи свій гріх, усе життя працюю наймичкою в господі власного сина. І ніхто не бачить тих сліз, не чує того стогону, коли щовечора свою долю нещасну проклинаю, тяжко-важко плачу.

         Марку, єдиний мій сину, єдина втіхо на цій грішній землі. Чи відчуваєш хоч краєчком серця мій біль?

          Усе своє життя біля сина, але не тільки як наймичка: була  йому справжньою матір’ю та любила його мовчки, до кінця днів розплачуючись за помилку молодості. Як серце крається, коли «мама», «матінко», «матусю» Марко говорить до чужих людей, але які дали йому прихисток і мають за рідну дитину.

        Уже й нездужаю, щось і сили покидають те вистраждане тіло і душу. А син і не знає, що я його мати.  

                                              «Марку! Подивися,

                                               Подивися ти на мене:

                                               Бач, як я змарніла?

                                              Я не Ганна, не наймичка,

                                              Я…

                                              Прости мене! Я караюсь

                                              Весь вік в чужій хаті…

                                              Прости мене, мій синочку!

                                                Я… я твоя мати.»

Складання інформативного ґрона

Учитель

- Діти, ви вже багато побачили і почули про Ганну, а тепер давайте узагальнимо сказане і складемо інформативне ґроно щодо характеристики героїні, довівши міркування цитатами твору.

Робота в групах


                          любляча мати;


                                        щирість, простота, відвертість;


Ганна                                       працьовитість і щедрість;


                                                   набожність,


                                                     дотримується обрядів;

«Перехресний контроль»

Учитель

- Називайте риси характеру Ганни по черзі і слідкуйте, щоб вони не повторювались.

Творча лабораторія

Учитель

- Діти, я знаю, що ви у мене талановиті та здібні, тому запрошую вас до творчої лабораторії, де ви зможете висловити власні думки, судження, переживання щодо змісту поеми, характеристики головної героїні. Я впевнена, що серед вас є і юні поети, і юні прозаїки. Вам пропонуються такі завдання:

1) складіть діаманту головної героїні

(алгоритм складання діаманти)

            1 – й р. – тема (1 іменник)

            2 – й р.- означення (2 прикметники)

            3 – й р. – дія (3 дієслова)

            4 – й р. – асоціації (4 іменники)

            5 – й р. – дія (3 дієслова)

            6 – й р. – означення (2 прикметники)

            7 – й р. – тема (1 іменник)

2) напишіть міні – твір – роздум «Коли перегорнена остання сторінка поеми Тараса Шевченка «Наймичка»»;

3) напишіть рекламу твору;

Індивідуальне завдання («Олімпійський резерв»)

- складіть поезію про маму.

Презентація творчих завдань учнів.

Учитель

- Після такої повної характеристики героїні, думаю, що ви готові до обговорення проблемних запитань.

«Займи позицію»

- Як ви вважаєте, чи правильно вчинила Ганна, що все життя мовчала й зважилася сказати правду лише перед смертю?

Поведінка Ганни – вияв слабкодухості чи твердості характеру жінки?

Учитель

- А як би сучасні жінки вчинили в ситуації Ганни?

- Якою ви уявляєте сучасну жінку?

( Щасливою та успішною).

Учитель

- А тепер доповніть: «Щасливою та успішною можна вважати жінку, яка має:…

-освіту;                - любов;           - працю за покликанням;

-чуйне серце;      - здоров’я;       - величезні скарби;

- щиру душу;      - гроші;           - вірних друзів

-таланти;     - престижну роботу;      - Батьківщину;

-вдалий шлюб;   - гарну зовнішність;  - батька й матір;

-самоповагу;       - повагу людей;          - вірність

одночасно 2 члени групи складають схеми «Сучасна українська жінка».

Схема «Сучасна українська жінка»

Схема «Сучасна українська жінка»


                                               дружина



берегиня                                                                    господиня

 






матір                                     ЖІНКА                      фахівець

 

громадський діяч                  особистість             друг

Дискусійна трибуна

Учитель

- Які причини змушують жінок у наш час залишати своїх дітей?

- Чи знаєте ви якийсь подібний випадок? Ваші думки з цього приводу.

V Підсумок уроку

Учитель

Проблемні запитання

- Тож давайте підсумуємо все, про що ми дізналися на уроці, активізуємо свої знання із життя і подумаємо:

- Якою була мрія поета стосовно жінки?

(Бачити жінку - матір щасливою)

- Які моральні цінності візьмете із собою у життєву дорогу?

Диференційоване домашнє завдання

Вашим домашнім завданням буде (на вибір):

-          виписати з тексту поеми Т. Шевченка “Наймичка” художні засоби ;

-          написати твір-роздум “Якою я уявляю сучасну Ганну” ;

-          скласти плейкаст “Сучасна жінка” ;

-          Випереджальне завдання:

опрацювати зміст поезії Т.Шевченка “Марія”, підготуватися до характеристики головної героїні (всім).              

 

 «Кодекс честі»

Учитель

 - Існують різні кодекси: кодекс лицарів, кодекс неписаних моральних законів…

І останнім записом на нашій «стінці»  я пропоную виведення «Кодексу честі».

- Чи є актуальною проблема честі сьогодні? Наскільки?

- Якому правилу, стосовно ставлення до жінки, матері, ми сьогодні навчилися?

·         Живи за законами моралі!

·         Будь гідним сином чи донькою!

·         Поважай жінку – берегиню роду людського!

«Спіч у малюнках»

Учитель

- Ну що ж, ми вже можемо презентувати ваші «стінки»?

Учні

- А ми ще готували «Спіч у малюнках» до нашого твору.

Учитель

- Тоді вони будуть естетичним оформленням наших «стінок».

 (Презентація «стінок»)

Оцінювання роботи учнів на уроці.

На уроці ви вміло характеризували героїню твору, висловлювали  власні думки, критично мислили, працювали в групах. На мою думку:

-          активно працювали на уроці …

-          вдало узагальнювали навчальний матеріал…

-          чітко відповідав на поставлені питання …

-          майстерно грала роль…

- Діти, а тепер об’єктивно кожен оцініть свою роботу в групах за «Карткою самооцінювання».

Заповнення листів самооцінювання

Моя підготовка до уроку___________

Моя робота на уроці_______________

Загальна кількість балів____________

Заключне слово вчителя

Учитель

- Я задоволена, що у нас вийшла відверта розмова. З криниці жіночої душі ми черпали любов, відданість і добро.

Ми шукали вищу мудрість життя у діях і вчинках героїв поеми. Можливо у когось після уроку залишилось більше запитань, ніж відповідей. Але у вас попереду життя. І дай Боже, щоб вам щастило, щоб ви не оступились на життєвій стежині.

Добігає кінця наш урок і догорають ці символічні три свічі – пам'ять про Матір – Україну, жінку – матір та Богоматір.

Учитель

Гори, свіча, гори і не згасай!

Ти – символ вічності, життя і перемоги!

Хай мир і щастя ллються через край,

І вічно мама зустрічає край дороги

- Прийдіть додому, пригорніться до мами (впевнена, що всі вони справжні сучасні жінки) і скажіть:

Мамо, мамо, - на весь світ луна,

Мамо, мамо, ви для нас – одна!

Мамо, мамо, землю обійду,

Та ріднішої ніколи не знайду!

- Дякую всім за плідну співпрацю, чуйність, доброту!


 

  

Пантелеймон Куліш «Чорна рада». Показ протистояння сил державотворення і руїнництва. Характеристика центральних  образів.

Тема. П. Куліш «Чорна рада». Показ протистояння сил державотворення і  руїнництва. Характеристика центральних образів.

Мета: продовжити знайомити школярів із змістом твору П.Куліша «Чорна рада», охарактеризувати образи головних героїв твору, досліджуючи протистояння сил державотворення і руїнництва; розвивати пізнавальні інтереси учнів, спостережливість, уміння аналізувати історичні факти, порівнювати, робити висновки, давати характеристику літературним персонажам, критично оцінювати їх поведінку; вміння оцінювати прочитане та висловлювати власні думки з цього приводу; формувати ключові компетентності: спілкування державною мовою, математичну, уміння вчитися впродовж життя, ініціативності та підприємливості, соціальну та громадянську. Виховувати повагу до творчої особистості П.Куліша, історичного минулого рідного народу; національну самосвідомість, патріотичні почуття.

Тип уроку: формування знань, умінь і навичок (урок історико – літературної правди).

Форми і методи роботи: робота в групах, використання ІКТ, «Ґронування», «Сенкан», «Анкета твору», рольова гра, «Мікрофон».

Обладнання: портрет П.Куліша, текст роману «Чорна рада», уривки з з к/ф «Чорна рада», реж. Микола Засєєв – Руденко, 2001 р., мультимедійні презентації, картки – самооцінювання.

Випереджувальні завдання:

1. Прочитати роман «Чорна рада»;

2. Робота в «домашніх групах»:

1) Група «Коперайтерів» - підготувати рекламу за змістом прочитаного роману «Чорна рада»;

2) Спільне завдання – заповнити «Анкету твору»;

3) Індивідуальне завдання – підготувати вправу для перевірки знання учнями героїв твору.

Хід уроку

І Організаційний момент

– Доброго дня, діти! Вітаю Вас на сьогоднішньому уроці літератури.

–Щоб вам краще працювалося, налаштуємо себе на активну роботу за допомогою аутотренінгу. Повторюйте подумки за мною.

Аутотренінг

            Я – старшокласник, що працює на своє майбутнє.

            Я – творча особистість, що прагне бути оригінальною, нестандартною, сучасною.

            Я думаю, замислююсь, аналізую.

            Я хочу якомога більше знати.

 

Учитель

Простягніть долоню. Подаруйте для роботи на уроці старанність, наполегливість, творчість. Простягніть іншу долоню. На неї я дарую вам свою любов, повагу. Хочу, щоб після сьогоднішнього уроку ви стали ще мудрішими.

А тепер обміняйтесь дарунками. Доторкніться долонею до долоні, потисніть один одному руки, побажайте успіху на уроці. 

Учитель

–Кожна людина має у своєму серці найдорожчі слова, найщиріші почуття. Але є слово, яке зігріває серце усім. І слово це – Батьківщина.

ІІ Хвилинка виразного читання

–А зараз я пропоную пошепки промовити слова молитви за Україну.

Молитва за Україну

(хорове читання пошепки)

Боже великий, єдиний,

Нам Україну храни,

Волі і світу промінням,

Ти її осіни.

***

Світлом науки і знання

Нас, дітей, просвіти,

В чистій любові до краю,

Ти нас, Боже, зрости.

***

Молимось, Боже єдиний,

Нам Україну храни,

Всі свої ласки – щедроти

Ти на люд наш зверни.

***

Дай йому волю, дай йому долю,

Дай доброго світу,

Щастя дай, Боже, народу,

І многая, многая літа.

Ліричний відступ учителя

–Україна – дивовижно багата країна: степи і гори, моря і ріки, ліси і корисні копалини. Та найбільший скарб – люди: вродливі і сильні, закохані в свій край, уміють постояти за його свободу, здатні до будь – якої фізичної й розумової праці, високі духовно, бо мають не лише хліб, а й найпісенніше слово, свою невмирущу співучу мову.

Відомий український письменник і публіцист Євген Сверстюк помітив: «Коли вдивляєшся на Заході в обличчя людей, і порівнюєш із нашими, то наш народ видається вродливішим і від натури дужчим у своїй кореневій системі».

Та випали на долю українців найсуворіші випробування: постійні набіги зажерливих сусідів, вікове залежне становище, завжди тяжка праця і нужденне існування. Чому ж так складається? Чому саме так? Чому ж такі дивні, навіть парадоксальні, суперечності супроводжують нас усе життя?

ІІІ Повідомлення теми, мети, завдань уроку; очікувані результати

– Сьогодні на уроці ми з вами зазирнемо у творчу лабораторію П. Куліша і спробуємо розкрити секрети його художньої майстерності і звернемося до твору, який І. Франко назвав  «найліпшою історичною повістю в нашій літературі». Проаналізуємо образи претендентів на гетьманську булаву, визначимо історичну та художню правду у творі, з`ясуємо, яким же повинен бути справжній патріот, державний діяч України. Спробуємо творчо осмислити події далекого минулого, поглянувши на них очима людини ХХІ ст.

Тема нашого уроку: П. Куліш «Чорна рада». Показ протистояння сил державотворення і руїнництва. Характеристика центральних образів твору.

Девіз уроку: мислити логічно і критично, висловлюватися – чітко й лаконічно, досліджувати – глибоко й майстерно, працювати – творчо й активно.

Учитель

–Протягом уроку ми зробимо проблемно – тематичний аналіз твору «Чорна рада», а головне – спробуємо зрозуміти: «Як же треба жити, щоб не соромно було перед власною совістю, перед народом, перед батьківщиною та своїми нащадками» і дати відповідь на проблемні запитання, поставлені на початку уроку.

Запишіть, будь – ласка, дату, тему уроку.

Учитель

-Запрошую Вас на урок історико – літературної правди.

– Сподіваюсь на нашу плідну співпрацю. Звертаю увагу, що за творчу та активну роботу ви будете сьогодні одержувати один із козацьких клейнодів – булаву (учитель демонструє).

–Епіграфом до нашого уроку я пропоную висловлювання П.Куліша

«…Дбаймо про свою будучину,

знаймо добре, що ми в себе вдома,

серед своєї рідної сім`ї, у своїй рідній хаті,

що ніхто нам її не дасть, ніхто не підійме,

ніхто ж не обігріє та не освітить так, як ми самі».

Метод «Ґроно очікувань»

-Чого ви очікуєте від сьогоднішнього уроку?

- Про що сподіваєтеся дізнатися?

ІV Актуалізація опорних знань

1. Емоційна підготовка учнів

(демонстрація кадрів з к/ф «Чорна рада», реж. Микола Засєєв – Руденко,  2001 р.)

Учитель

– Яка музика звучить у фільмі? (Мінорна, сумна).

Саме таким сумним і тривожним видалися події, що відбувалися на Україні в роки Руїни, коли після смерті Б. Хмельницького почалася боротьба за гетьманську владу.

2. Перевірка виконання учнями домашнього завдання.

- А почнемо ми ваш урок з перегляду ваших мультимедійних завдань. Слово надаємо нашим коперайтерам.

(Учні презентують рекламу за змістом прочитаного роману «Чорна рада»).

Учитель

– Які ж таємниці знав творець роману «Чорна рада»?

– Звідки черпав натхнення?

– Що ми знаємо про твір?

- Діти, я знаю, що ви у мене талановиті і здібні, тому запрошую вас до творчої лабораторії, де ви зможете висловити власні думки, судження, переживання щодо змісту твору, характеристики головних персонажів. У лабораторії ми проведемо значну частину уроку, працюючи трьома групами: «Історики», «Літературознавці», «Дослідники». Наша лабораторія має декілька відділів.

Творча лабораторія

Почнемо  роботу з першого відділу – «Підготовчого», де ми складемо ґроно до назви прочитаного твору.

Ґронування

- Які асоціації викликають у вас слова «Чорна рада»?


                               потягла за собою чорні дні в Україні;

 



Чорна рада          «неправомірна», «незаконна», «підла»;

 

                             початок Руїни;

«Літературний батл»

У другому відділі на нас чекає «Літературний батл». Працюючи в «домашніх групах», ви заповнювали «Анкету твору», яка і буде основою «батла».

До роботи запрошуємо керівників груп. Виберіть, будь  ласка, номери завдань та підготуйтеся до виступу.

(Не забувайте про правила співпраці в групах).

Анкета твору

1. Джерела написання  роману «Чорна рада»

Літопис Самовидця;

Український фольклор;

Історичні факти

2. Скільки років Куліш працював над романом? Яким роком датуються події, що відбуваються у творі?

14 років

1663р.

3. Які історичні події лягли в основу твору?

Події після Переяславської угоди 1654 р.

Боротьба за гетьманство

4. Жанр твору

Роман – хроніка (за роками)

5. Сюжет твору

Дві сюжетні лінії:

а) кохання;

б) історія України (суспільно – історична)

6. Герої твору

Яким Сомко, полковник Шрам, Петро Шрам, Іван Брюховецький, Леся Череванівна, Черевань, Матвій, Гвинтовка, Васюта, Кирило Тур, Божий Чоловік, Чорногор, Пугач, народ.

7. Як ви розумієте назву твору?

«Чорна рада» - народна рада; несправедлива

8. Письменник, що вплинув на написання твору?

Вальтер Скотт

9. Місто, де відбувалася Чорна рада?

Ніжин

10. Гетьман, після смерті якого почався поділ України?

Богдан Хмельницький

11. Доба Руїни

Час в історії України після смерті Б.Хмельницького до гетьманування І.Мазепи

12. Що виховує твір «Чорна рада» в українців?

Національну свідомість

Перевірка індивідуального завдання

Тепер завітаємо до третього відділу нашої лабораторії, де напишемо цитатний диктант «Хто цей персонаж», який нам підготував «Олімпійський резерв класу».

Цитатний диктант «Хто цей персонаж?»

– «Чоловік сей був у короткій старенькій свитині, у полотняних штанях, чоботи шкапові, протоптані, і пучки не видно. Хіба по шаблі можна б догадатися, що воно щось не просте: шабля аж горіла од золота; да й та на йому була мов чужа. І постать і врода в його була гетьманська. Так наче собі чоловічок простенький, тихенький. Ніхто, дивлячись на його, не подумав би, що в сій голові вертиться що – небудь, опріч думки про смачний шматок хліба да затишну хату».

(І. Брюховецький)

– «…був тяжко грошовитий, да й веселий пан із козацтва, що збагатились за десятилітню війну з ляхами…доскочив собі незчисленного скарбу, та після війни й сів хутором коло Києва».

(М. Черевань)

–«Був він син паволоцького пана, по прізвищу Чепурного, учився в Київський братській школі і вже сам вийшов. Як же піднялись козаки з гетьманом Остряницею, то він устряв до козацького війська, бо гарячий був чоловік…і не всидів би у своїй парафії, чуючи як ллється рідна йому кров за безбожний глум польських консистентів і урядників над українцями».

(І. Шрам)

– «Орел не козак».

(П. Шраменко)

– «Здоровенний козарлюга». Хоробрий лицар бунтарської й дещо химерної вдачі. Прагне до незалежності, відчайдушних учинків і козацького побратимства».

(К. Тур)

– «Молодиця свіжа й повновида, пряма, як тополя».

(Череваниха)

– «Чи заговорить, чи рукою поведе, чи піде по хаті – так усякому на душі мов сонечко світить».

(Леся)

– «…був воїн уроди, возраста і красоти зіло дивної, був високий, огрядний собі пан, кругловидний, русявий, голова в кучерях, як у золотому вінку, очі ясні, веселі, як зорі, і вже чи ступить, чи заговорить…Жартів не любив. Щирий і незлобливий був лицар, да все ж як і допечуть йому, то стережись тоді кожен».

(Я.Сомко)

– «Темний він був на очі, а ходив без проводиря, у латаній свитині і без чобіт, а грошей носив повні кишені. Що ж робив із тими грішми? Викупив невільників з неволі…»

(Божий Чоловік)

– «Був щирий козак, лучче йому з нудьги загинути, ніж панотця навік перечорнити і золоту славу гряззю закаляти».

(П.Шраменко)

– «Справді…був собі дідусь такий мизерний, мов зараз тільки з неволі випущений: невеличкий, похилий, очі йому позападали і наче до чого придивляються, а губи якось покривились, що ти б сказав – він і зроду не сміявся».

(В. Невольник)

– «Ще була молода і хороша, тілько бліднолика пані. Зараз було видно, що се не нашого пера пташка. Не та в неї хода, не та й постать, да й українська одежа якось їй не припадала. А гарна чорноброва була пані».

(Настя – дружина Гвинтовки)

У четвертому відділі лабораторії вам потрібно коротко охарактеризувати  центральні образи твору, критично оцінити їх поведінку за допомогою сенканів.

Сенкани

1) Брюховецький

Підступний, хитрий

Обманює, зраджує, лицемірить

Принизив авторитет України

Зрадник

2) Сомко

Мудрий, поміркований

Мріє, не мириться, відстоює

Прагне «зложити докупи обидва береги Дніпрові»

Патріот

3) Шрам

Чесний, скромний

Бореться, підтримує, турбується

Ідеалізує старшинську свідомість

Патріот

В останньому нашому відділі вам потрібно буде поставити себе на місце героїв твору і змоделювати можливі варіанти розвитку художніх подій.

1) Якби я був радником гетьмана Якима Сомка…

-Поради щодо підготовки виборів;

-ставлення до різних верств населення, насамперед простолюду;

-поведінка в разі поразки.

2) Якби переміг Яким Сомко…

-Можливий суспільно – державний розвиток України: соборна держава, демократизація суспільства, статус Січі.

3) Якби мене тоді обрали гетьманом України…

Орієнтовна відповідь

-Я, майбутній гетьман України, козак хоч куди, волею своєю перед усім миром зобов’язуюсь:

1) Лівобережну і Правобережну Україну з`єднати навіки воєдино;

2) усім станам рівними бути;

3) козаку – шабля і всяка зброя, селянину – земля і плуг, городянам – терези;

4) суди – рівні, справедливі, відкриті;

5) у зовнішніх відносинах: із іншими державами жити в злагоді й мирі.

(Презентація учнями завдань)

V Підсумок уроку

Прийшов час покинути нашу творчу лабораторію. Тож пропоную залишити в ній ваше бачення твору і пропозиції щодо виходу із певних життєвих ситуацій. Заповніть, будь ласка, «Моніторинг – пропозиції».

п/п

Записи на темному тлі

Записи на світлому тлі

1

У творі викликає обурення…

Вихід:…

2

У творі викликає співчуття…

Вихід:…

3

Найтрагічніше у прочитаному…

Побажання героям:…

4

Найтрагічніше в наші дні…

Урок на майбутнє:…

Оцінювання роботи учнів на уроці.

На уроці ви вміло характеризували героїв твору, критично мислили, працювали в групах. На мою думку:

-           активно працював на уроці…

-           вдало узагальнював думки…

-           чітко відповідав на поставлені питання…

-           вміло висловлювали власні думки…

Учитель

- Діти, а тепер об’єктивно кожен оцінить свою роботу на уроці «Карткою самооцінювання».

Заповнення листів самооцінювання

Моя підготовка до уроку_______________________________

Моя робота на уроці___________________________________

Загальна кількість балів______________________________

Метод «Мікрофон»

Учитель

- Ось уже урок добігає кінця. Тож давайте підсумуємо все, про що ми дізналися на уроці, активізуємо свої знання із життя і подумаємо:

- Чи є актуальними на сьогодні проблеми, порушені у творі?

- Для сучасників цей твір може служити…

- Які уроки подає нам П.Куліш? (Оживляє наше історичне минуле; дає змогу осягнути серцем і розумом, взяти до уваги під час осмислення сьогоденних і вічних проблем, що доля держави залежить від кожного зокрема, і всіх загалом; залишаючи жити молодого Шрама, письменник дає надію на невмирущість таких людей, від яких залежить майбутнє України).

  Диференційоване домашнє завдання

1.         Підготувати матеріал для характеристики образів твору (Петро Шраменко, Кирило Тур, Божий чоловік).

2.         Написати міні – твір – роздум «Коли перегорнена остання сторінка роману».

3.         Передати свої враження від прочитаного твору у вигляді поезії.     

Заключне слово вчителя

-           А я хочу звернутися до вас, молодого покоління українців. Не бійтеся заглядати в рятівне минуле, бо воно допоможе вам творити сучасне. Сила у ваших руках не менша, ніж у предківських. Та й душі не ледачі. Не змарнуйте їх. Любіть не тільки там, де лад, а й де ненависть, несіть правду туди, де лукавлять, єднайте і зцілюйте там, де рветься і болить. Будьте для України сонцем всеочисним, що пропалює темряву, опромінюйте кожний закуток духовної прірви нашого часу.

Шукайте скарб у своїх душах, а не в землі,

відроджуйте духовні джерела, і тоді

багатою й вільною стане наша країна.

-           Дякую за плідну співпрацю та взаєморозуміння!


 

 

І. П. Котляревський «Наталка Полтавка». Наталка як уособлення кращих рис української жінки, що відстоює людську гідність, бореться за своє щастя.

Тема: І. П. Котляревський «Наталка Полтавка». Наталка як уособлення кращих рис української жінки, що відстоює людську гідність, бореться за своє щастя.

Мета: удосконалювати вміння учнів характеризувати персонажі п’єси, давати оцінку їхнім діям та вчинкам, аналізувати внутрішній світ героїв; формувати ключові компетентності: спілкування  державною мовою, уміння вчитися впродовж життя, ініціативності і підприємливості, соціальну та громадянську.  Розвивати творчі здібності, образне мислення, творчу уяву, вміння зв’язно і грамотно викладати свої думки, формулювати власне ставлення до проблеми й висловлювати його, вміння працювати в групах, самостійно.                             

Виховувати в учнів оптимізм, віру в можливість виборювати власне щастя, любов до рідного слова, формувати активну життєву позицію, прагнення наслідувати кращі риси героїв.         

Тип уроку. Засвоєння нових знань ( урок відкритої думки).

Обладнання: підручники, зошити, портрет письменника, ІКТ, роздавальний матеріал, кейси, епіграф.

Методи і прийоми: словесний, «Передбачення», «Незакінчені речення», сюжетний ланцюжок, «Паспорт твору», «Літературна дуель», проблемні запитання, «Мікрофон», асоціативне гроно, «Скринька запитань», рольова гра, словничок психологічних категорій, сенкан.

Епіграф

                                    Щастя – не слава, не гроші …

                                    Все це минає.

                                               Щастя – це люди хороші,

                                               Шана людськая

                                                           О. Підсуха

I Організаційний момент

- Доброго дня, діти і шановні гості! Вітаю вас на сьогоднішньому уроці літератури. Діти, подивіться мені в очі. Погляньте один на одного, усміхніться. І з цих промінчиків добра, що заіскрилися на ваших обличчях, ми і розпочнемо урок.

Учитель.

Уявіть собі, що кожного дня ви в банку отримуєте 86 400 доларів. І витратити ці гроші можна тільки цього дня, переносити покупки ні в якому разі не можна. Що ви будете робити?

Учитель.

У кожного з вас є такий банк і він називається ЧАС. Щоранку ви отримуєте 86 400 секунд. Пізно вночі ви підраховуєте підсумки, не дивлячись ні на що!!!

Учні.

Якщо ми хочемо дізнатися скільки коштує рік, запитаймо про це студента, який не склав вступні іспити до інституту.

Якщо ми хочемо дізнатися скільки коштує тиждень, запитаймо про це редактора щотижневої газети.

Якщо ми хочемо дізнатися скільки коштує година, запитаймо про це закоханих, які чекають на побачення.

Якщо ми хочемо дізнатися скільки коштує хвилина, запитаймо про це людину, яка запізнилася на потяг.

Якщо ми хочемо дізнатися скільки коштує секунда, запитаймо про це  людину, яка дивом врятувалася від аварії.

Якщо ми хочемо дізнатися скільки коштує мілісекунда, запитаймо про це спортсмена, який отримав срібну медаль на Олімпійських іграх замість золотої.

Учитель.

Кожного дня ви отримуєте 86 400 секунд, і кожного вечора вони зникають. Даремно чи ні – все залежить тільки від вас.

І мені хочеться, щоб 2 700 секунд, які ми проведемо разом, минули недаремно й торкнулися ваших сердець. Успіхів вам!

Повідомлення теми, мети, завдань уроку

Учитель

- Сьогодні на уроці ми з вами продовжимо подорож літературними стежками і більш детально поговоримо про персонажів п’єси І.П. Котляревського «Наталка Полтавка», звернемо увагу на життєвість та актуальність сюжету твору, будемо насолоджуватися цим твором мистецтва слова. Запрошую вас на урок відкритої думки.

Запишіть, будь ласка, дату, тему уроку

Епіграфом до цього уроку я взяла слова О. Підсухи

                                    Щастя – не слава, не гроші…

                                               Все це минає.

                                               Щастя – це люди хороші,

                                               Шана людськая

                                               (вдумайтесь в них)

ІІ Мотивація навчальної діяльності

Метод «Передбачення»

- Як  ви вважаєте, про що може йти мова на уроці, який розпочинається таким епіграфом?

Сформулюйте свої думки за допомогою методу

 «Незакінчені речення»

- Я вважаю, що на цьому уроці ми …

- Сьогодні йтиме мова про…

- Скоріш за все на уроці ми розглянемо…

ІІІ Актуалізація опорних знань

1. Емоційна підготовка учнів   

Учитель.

- А тепер давайте на хвилинку заплющимо очі, послухаємо музику із п’єси «Наталка Полтавка» і змальовуємо в своїй уяві …. село над річкою Ворсклою, побачимо вишневі садки, чепурненькі білі хатки під солом`яною стріхою, а біля них квітують мальви, стелиться барвінок, плетуться кручені паничі, а там, за річкою видно славні шляхи і саму Полтаву, а далі за селом, безкраї степи цілують синє небо і скрізь в радості чи в печалі лине пісня…

(уривок з пісні Петра «Сонце низенько…»)

Учитель.

- Чудова мелодія Петрової пісні кличе нас у мальовниче село під Полтавою. У ньому ми вже гостювали, тож давайте пригадаємо, що ж ми побачили там?

- Кого зустріли?

- Про що дізналися?

- А зробимо ми це за допомогою сюжетного ланцюжка.

Сюжетний  ланцюжок

Завдання: (один пригадує подію (дуже коротко), а інший продовжує).

 «Паспорт твору»

- Які ж таємниці знав творець п’єси «Наталка Полтавка»?

- Звідки черпав натхнення?

- Що ми знаємо про твір?

Учитель.

Щоб краще запам’ятати ці відомості, вам треба було вдома, працюючи в «домашніх групах», заповнити «Паспорт твору». Сподіваюсь, що ви  впорались із цим завданням.

Сьогодні на урок ви прийшли з кейсами, які ми будемо протягом уроку наповнювати виконаними завданнями.

У нас працює 3 пошуково – дослідницькі групи (представити назви груп)( «Волошки», «Мальви», «Чорнобривці»).

«Літературна дуель»

- А зараз ми перевіримо, як ви підготували це завдання.

Рольова гра

(До роботи запрошую керівників груп. Виберіть, будь ласка, номери завдань (3 запитання) та підготуйтесь до виступу).

(Працюючи в групах – не забувайте про правила співпраці).

IVСприймання й усвідомлення учнями навчального матеріалу

Учитель.

- Що ж, мандрівка берегами Ворскли не була марного. Тому я пропоную вам продовжити збирання золотих зерняток народної мудрості, що містить твір, і на прикладах героїв п’єси повчитися відстоювати власні моральні принципи.

А для цього давайте пригадаємо героїв п’єси. А зробимо ми це за допомогою цитатного диктанту «Впізнай героя твору», матеріал для якого підготувала наш «олімпійський резерв».

Цитатний диктант «Впізнай героя»  

Завдання: за наведеними рядками визначте, про кого йдеться у творі (записати відповіді у зошит). (Дякуємо ... за змістовну пошукову роботу).

В основі сюжету п’єси лежить цілком життєва ситуація. У житті існує вічна проблема щастя. Яким треба бути, як себе поводити, які треба використовувати засоби в здобутті щастя? Сподіваюся, що п’єса, героїв якої ми будемо характеризувати, допоможе вам зрозуміти  поняття щастя, підкаже шлях до нього.

Постановка проблемних запитань

- Що ж таке щастя?

- Як його знайти?

Погляди на цю вічну, як світ, проблему дуже різняться.

На сьогоднішньому уроці ми намагатимемося осмислити внутрішній світ персонажів, їх велике бажання бути щасливими.

Учитель.

Ми продовжуємо поповнювати ваші «кейси» матеріалами уроку. І на сьогоднішній наш урок кожна група повинна була підготувати висловлювання відомих людей про щастя. Можливо, ця інформація стане в нагоді під час нашого спілкування.

(Кожна група зачитує підготовлені вдома висловлювання про щастя).

«Мікрофон»    

- Діти ,напевно кожен із вас хоче бути щасливим. А що для вас «щастя»?

Щастя – це …

Складання асоціативного ґрона  (робота в групах)

- А тепер давайте складемо асоціативне гроно (кожна група зачитує свої асоціації).


 

 



                                       ЩАСТЯ


Скринька запитань    

Учитель.  

- Хто ж така Наталка  Полтавка?

- Що відомо нам про її минуле?

- Як змінюється душевний стан дівчини протягом твору?

- Що є ілюстрацією відображення душевного стану героїні?

Музична пауза

У п’єсі 22 пісні: народні, оброблені, перероблені, власні І.П.Котляревського. І був би мінус нашому уроку, якби ми не згадали, що наш український народ дуже співучий. Тож давайте і ми заспіваємо. (Виконання пісні «Ой під вишнею, під черешнею»).

Цитатна характеристика героїні

Учитель.

- А що говорять про Наталку герої п’єси?

(Вдома групи повинні були виписати цитати для  характеристики героїні).

(Члени групи зачитують виписані вдома цитати).

Рольова гра «Я -  герой твору»

Учитель.

- А як характеризує героїня сама себе, які має погляди?

Завдання групам: побудувати сценарій уявного знайомства з героїнею.

- А виступити в ролі Наталки у нас виявила бажання …

- Будь ласка, Наталко, що ти нам про себе розкажеш? (розповідь героїні)

- Шановні члени груп, ви готували питання до Наталки, прошу…

- Чому ти не хочеш виходити заміж за багатого возного?

- Петро – бідний, тож можливо все життя прийдеться жити в скруті?

- Вже 4 роки нема Петра. До тебе сваталися різні багаті женихи, але ти чомусь їм відмовляєш. У чому справа, адже, як сказав виборний, «без приданого, будь ти мудріша од царя Соломона, а краща од прекрасного Йосифа, можеш і вмерти сідою панною»?

- Якщо ти любиш Петра, то чому пов`язала хустку іншому?

- Ти дала слово матері, заручилася з возним. Хіба можна рушити дане слово?

- У чому ж ти бачиш своє щастя, Наталко?

Складання векторно – психологічної схеми     

- Тож давайте зробимо висновки з почутого.

- Які ж риси характеру притаманні Наталці Полтавці?

Ø  А допоможе нам у цьому Словничок психологічних категорій. Виберіть риси характеру, які характеризують Наталку.

Ø  Розумна, дотепна, мудра.

Ø  Скромна.

Ø  Працьовита, вправна.

Ø  Красива.

Ø  Шаноблива.

Ø  Рішуча, смілива.

Ø  Щира.

Ø  Добра.

Ø  Чесна.

Ø  Горда.

- Діти, а нам є чого повчитися у Наталки?

- Чи зустрічали ви в наш час дівчину, схожу на Наталку?

Заповнення листів самооцінки

- А зараз я пропоную вам заповнити листи самооцінки і зробити потрібні висновки.

Позитивні риси       Самооцінка     Над чим мені треба                       героя                                                     замислитись

-Поділіться зі мною, над чим вам потрібно замислитися?

Характеристика персонажів п’єси (їх бачення щастя).

Учитель.

- Ми зараз багато сказали про Наталку Полтавку. А як розуміють щастя інші персонажі п’єси?

- Щоб дослідити це, давайте коротко згадаємо про них за схемою:

- Хто герой?

- Що ми про нього знаємо?

- Яскрава цитата?

- Як розуміє щастя?

Для цього використаємо сенкан, складання якого допоможе нам вдосконалити своє вміння вибирати головне, робити власні висновки (пригадаємо, що сенкан являє собою 5рядковий вільний вірш, який коротко когось чи щось описує та робить висновок).

1 група – Наталка +  Терпелиха

2 група – Петро + Микола

3 група – возний Тетерваковський + виборний Макогоненко (Презентація сенканів)

IV Підсумок уроку

1. Мікрофон

- Отже, давайте підсумуємо все, про що ми дізналися на уроці, активізуємо свої знання із життя і подумаємо:

- Чи є актуальними на сьогодні проблеми людських стосунків, порушені у п’єсі?

- Як п’єса допомогла вам зрозуміти поняття щастя?

- Який із висловів про щастя вам імпонує?

- Що з нашого уроку ви візьмете у своє життя?

- Для сучасників цей твір може служити …

- Хто, на вашу думку, може бути щасливий?

Чи погоджуєтесь ви, чи ні з думкою О. Підсухи, яка є епіграфом до нашого уроку?

V Диференційоване домашнє завдання     

Учитель

- Вашим домашнім завданням буде – письмово передати проблеми п'єси, розглянуті на уроці  (теми на вибір)

«У чому секрет популярності п’єси Наталка Полтавка сьогодні?»

«Чи можна вважати Наталку ідеалом для сучасної молоді?»

«Лист до Наталки Полтавки»

Учитель.

І останньою сторінкою нашого кейсу я пропоную вам слушні поради великого педагога Василя Сухомлинського «Пізнай себе».

Реклама

Учитель.

Ми зібрали з вами достатньо матеріалу для нашого кейсу, але я вважаю, що він буде не досконалим без естетичного оформлення.

Учень.

А давайте цю роботу завершимо рекламними проспектами, які ми підготували вдома (презентація рекламних проспектів учнями).

Оцінювання роботи учнів на уроці

На уроці ви вміло характеризували героїв твору, критично мислили, працювали в групах. На мою думку:

-           активно працював на уроці…

-           вдало узагальнював думки…

-           чітко відповідав на поставлені питання…

-           майстерно грала роль…

- Діти, а тепер об’єктивно кожен оцініть свою роботу в групах за «Карткою самооцінювання».

Картка самооцінювання

Моя підготовка до уроку __________________

Моя робота на уроці _____________________

Загальна кількість балів ___________________

Заключне слово вчителя

- Ось уже урок добігає кінця. Багато було сказано про героїв п’єси.

Всі вони різні, але всіх персонажів об’єднує одна спільна риса – доброта, представлена більшою або меншою мірою, а то й зовсім не відчутна, епізодична, але доброта. Саме через це Наталку Полтавку полюбили в народі.

Якщо хоч часточку цієї доброти, що із серця І.Котляревського перейшла на його твір, ви винесете із цього уроку і збережете в собі, - це буде теж прекрасно!

- Дякую всім за плідну співпрацю!


 

 

 

Література:

  1. Українська мова. 5-9 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання. – К.: Видавничий дім «Освіта», 2013 (зі змінами, затвердженими наказом МОН України від 07.06.17 №804)
  2. Українська література. 5 – 9 класи. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів. – К.: Видавничий дім «Освіта», 2013 (зі змінами, затвердженими наказом МОН України від 07.06.2017 №804)
  3. Концепція «Нова українська школа»
  4. Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти (затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. №1392)
  5. Пєхота О.М. та інші. Освітні технології: Навч. – метод. Посібн. – К.: А.С.К., 2001. – 256с.
  6. Пометун О., Пироженко Л. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання: Науково – методичний посібник. – К.: А.С.К., 2004 – 192 с.
  7. Родигіна І. Компетентнісно орієнтований підхід до навчання. – Х.: ВГ «Основа», 2005. – 96 с.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар